18 Haziran 2013 Salı

KPSS Ekonomi Güncel Olay ve Bilgiler

KPSS EKONOMİ GÜNCEL BİLGİLER

Sorular Haziran 2013’te hazırlanmıştır. Güncel olay ve bilgileri bu tarihe göre değerlendiriniz.


•   Avrupa Merkez Bankası Başkanlık görevini kim yürütmek­tedir?
Mario Draghi


Dünya Bankası’nın yeni başkanı kimdir?
Jim Yong Kim


•   2012 itibariyle IMF Başkanlığına geçen IMF tarihi­nin de ilk kadın başkanı kimdir?
Christine Lagarde


Türkiye’nin notunu Uluslararası Kredi Derecelendirme Kurulu Fitch,  Türkiye’nin notunu 18 yıl sonra yatırım yapılabilir seviyesine çıkardı.

Uluslararası Kredi Derecelendirme kuruluşu  olan Standard & Poor’s Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu BB’ye, uzun vadeli yerel para birimi cinsinden kredi notunu ise BB+’ya yük­seltti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'dan (S&P) yapılan açıklamada İş Bankası, Garanti Bankası, Garanti Finansal Kiralama, HSBC Bank, Vakıfbank ve Yapı Kredi'nin notları "BB,,den "BB+"ya yükseltildiği, görünümün durağan olduğu belirtildi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Moody's ve Standard&Poors (S&P), Koç Holding'in uzun vadeli kurumsal kredi notunu 'Yatırım Yapılabilir olarak belirledi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu bir basamak artırarak, "Baa3"e yükseltti.
23 Mayıs’ta Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR, Türkiye’nin
kredi notunu iki kademe birden yükselterek BB’den, yatırım yapılabilir
seviye olan BBB-‘ye yükseltti. Not görünümünü ise 'durağan' olarak belirledi.

23 Mayıs 2013’te Kanada kaynaklı uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Dominion Bond Rating Services'in (DBRS), Türkiye'nin uzun vadeli yabancı parabirimi cinsinden kredi notunu BBB- yatırım seviyesi (investmentgrade) olarak belirlediğini bildirdi.

•22 Nisan 2013’te Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch İngiltere'nin kredi notunu bir kademe indirerek AAA'dan AA+'ya dü­şürdü, görünümünü de 'durağan' olarak değiştirdi.
18 Nisan 2013 ABD merkezli kredi derecelendirme kuruluşu Egan Jones, Almanya'nın kredi notunu A+ olan kredi notunu A'ya indirdi, görünümünü ise negatif olarak belirledi.
The Economist dergisinin araştırma şirketi tarafından yapılan “Ya­şanacak ideal ülkeler” listesi açıklandı. İsviçre, halkın refah düzeyi ve yaşam kalitesinin yüksekliğiyle listenin ilk sırasına adını yazdırırken Türki­ye 51. sırada yer aldı.

20 Kasım 2012 yılı itibariyle Türkiye ile Kolombiya arasında vizeler karşılıklı olarak kaldırıldı.

29 Mart 2013’de Türkiye ile Belarus arasında vizeler karşılıklı olarak
kaldırıldı.

11 Nisan 2013'de Türkiye ile Moğolistan arasında vizeler karşılıklı olarak kaldırıldı.

16 Nisan 2013'de Türkiye ile Güney Sudan arasında karşılıklı olarak vizeler kaldırıldı.

25 Nisan 2013'de Türkiye ile Botsvana arasında vizeler kaldırıldı.

27 Nisan 2013'de Türkiye ile Moldova arasında vizeler karşılıklı ola­rak kaldırıldı.

29 Nisan 2013'de Türkiye ile Kuveyt arasında vizeler karşılıklı olarak kaldırıldı.

•   Türkiye 2012 yılında %2,2 büyüme kaydetti.

1986’da işleme açılan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), 05 Nisan 2013 tarihinden itibaren “Borsa İstanbul (BİST)”adını aldı.

2 Nisan 2013’de Güney Kıbrıs Rum Kesimi Maliye Bakanı Mihalis Sarris istifa etti.

8 Nisan 2013 tarihinde yeni mor renkli 5 liralar tedavüle çıktı. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) 12. Zirvesi Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yapıldı.

8 Nisan 2013’de Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de “Orta Asya ve Güney Kafkasya’ya Yönelik Vizyonlar” konulu Dünya Ekonomik Forumu başladı.

•          22 - 24 Nisan 2013 tarihleri arasında, Türkiye ile İngiltere arasında yapılan "Ortak Ekonomi ve Ticaret Komitesi (JETCO)'' toplantısı çerçevesinde "Business Bridge" ismi verilen iş köprüsü sistemi ile İngiltere, Türk iş adamlarına vize kolaylığı getirdi. Türkiye’nin ilk güneş enerjisi kulesi 24 Nisan 2013'de Mersin'de kuruldu.

Şubat - Mart 2013 Dış Ticaret verilerine göre, Almanya, en fazla ihra­cat yapılan, Rusya Federasyonu ise en fazla ithalat yapılan ülkeler oldu. Nisan 2013 Dış Ticaret verilerine göre ise en fazla ithalat yapılan ülke Çin oldu.

Türkiye'nin IMF'ye olan borcu, 14 Mayıs 2013'te sona erdi.

İtalya yaşadığı ekonomik kriz çerçevesinde çıkardığı "Sprending Review” ismini verdiği yasayla 86 olan eyalet sayısını 51’e düşürdü.

2013'ün son verilerine göre Avrupa Birliği'ne bağlı ülkelerden işsizlik oranı en yüksek olan ülke İspanya’dır.

•   Türk - Arap Ekonomi Forumu 4 - 5 Nisan 2013 tarihlerinde İstanbul’da düzenlendi.
D8 Liderler Zirvesi Pakistan’ın başkenti İslamabad’da yapıldı. Seyyid Ali Musevi 2013 yılından itibaren dört yıllığına D8 Genel Sekrete­ri oldu.

G8 2013 dönem başkanlığını İngiltere üstlendi.

•   11 Nisan 2013'de G8 Dışişleri Bakanları, Ingiltere'nin başkenti Londra'da bir araya geldi.

G8 Devlet Başkanları Zirvesi, 2013 Haziran’da Kuzey İrlanda'da ya­pılacak.

G-20 zirvesi 2013'de Rusya'nın başkenti Moskova'da gerçekleştirildi.

Dünyanın en büyük 20 ülkesinin bir araya geldiği G-20 zirvesinin ta­rihi belli oldu. 5 - 9 Eylül 2013 tarihleri arasında gerçekleşecek zirve Putin'in ev sahipliğinde Rusya'nın Petersburg şehrinde yapılacak.


16.05.2013’te Uluslararası kredilendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviye olan BAA3 ola­rak açıkladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder